XMESS 2022: primera plenària de grups de treball a Vilanova i la Geltrú

El 4 de març es va celebrar a Vilanova i la Geltrú la 1a Plenària de Grups de Treball de la Xarxa de Municipis per l’Economia Social i Solidària que va reunir a 45 participants, entre representants tècnics i càrrecs electes de 24 municipis de la xarxa.

Els grups de treball tenen com a objectiu aprofundir en temes concrets de l’ESS i la política municipal. Col·laborant i intercooperant aprenem de les experiències d’altres municipis, entitats i administracions.

Després d’unes paraules de benvinguda a càrrec de l’Alcaldessa i del Regidor d’Economia Social i Solidària de Vilanova i la Geltrú, es va passar a la dinàmica de grups de treball en què es va poder compartir i debatre des de l’experiència de cadascú dels municipis presents a la trobada sobre els següents temes:

1.- Agroecologia (Cardedeu, Granollers, Navàs i Ripollet)

2.- Contractació i Compra Pública Responsable (Cabrils, Reus, Santa Margarida i els Monjos, Tàrrega, i Vilanova i la Geltrú)

3.- Cooperativisme d’habitatges (Arenys de Munt, , Castelló d’Empúries, Móra la Nova, Salt i Vilanova i la Geltrú)

4.- Cures (Cabrils, Cervera, Manresa, Mediona, Ripollet, Salt, Tarragona i Vilanova i la Geltrú)

5.- Finançament municipal de l’ESS (Amposta, Barcelona, L’Hospitalet de Llobregat, Mataró, El Prat de de Llobregat, Sabadell i Tarragona)

6.- Monedes locals i socials (Amposta, Manresa, Reus, Tàrrega i Vilanova i la Geltrú)

7.- La Nova Llei d’ESS (Amposta, Barcelona, Santa Perpètua de Mogoda, Tàrrega i Terrassa)

Des del Programa d’ESS, dins del Departament de Dinamització Empresarial, de Promoció Econòmica de Sabadell, s’està treballant en la creació d’un Fons de Garantia com a eina pel finançament de noves iniciatives i projectes de l’economia social que disposin de seu o delegació a Sabadell (cooperatives, societats laborals, associacions, fundacions i empreses d’inserció). La línia estarà destinada tant a l'impuls de nous projectes i activitats d’empreses i entitats com a la consolidació de projectes, al reforç de la liquiditat i/o a iniciatives de reactivació econòmica de les entitats i organitzacions.

Per continuar en aquesta línia de treball que es desenvoluparà durant 2022 vàrem tenir l’oportunitat de compartir, dins del grup de treball pel finançament de l’ESS, les experiències d’altres ajuntaments que ja l’han posat en pràctica, com el de Barcelona o, especialment el de Mataró, que Sabadell pren com a model.

En concret, es tracta d’un Conveni de Col·laboració (Ajuntament de Sabadell, Fundació Seira i COOP57) que incorpora una subvenció directa. La seva referent tècnica ens va explicar tant les dificultats com els assoliments que aquest Fons de Garantia pot aportar, i ens va animar a tirar endavant amb el projecte, obrint pas a futures col·laboracions.

La jornada va acabar amb unes conclusions, agraïments i paraules motivadores de la Secretaria Tècnica de la XMESS, per continuar treballant des d’aquesta important eina que són els grups de treball.

Si voleu més informació sobre els Fons de Garantia municipal podeu consultar aquest document de la XMESS en què es fa un bon resum.

Imprimeix