Experiències municipals a l'entorn de l’ESS: nou apartat web
Des del Programa d’Economia Social i Solidària de Promoció Econòmica de Sabadell s’ha presentat un recull de 18 experiències municipals que treballen o donen suport a iniciatives transformadores, amb una mirada a l’economia social i solidària de forma transversal. L’eina, consultable per la ciutadania, queda recollida en un nou apartat al web del Programa d’ESS, anomenat Experiències Municipals d’ESS.
El projecte es planteja en forma de Repositori, i permet així recollir projectes actius, finalitzats o en procés de reformulació i no excloent els projectes a dia d’avui aturats per la situació sociosanitària.
La iniciativa té per objectius principals la transparència envers la ciutadania interessada en l’economia social i solidària i donar visibilitat als projectes recollits, alhora que la possible transferència a d’altres municipis. Per aquest últim motiu, el model de les fitxes, que són descarregables, es basa en l’utilitzat el 2020 al Recull de bones pràctiques de la Xarxa de Municipis per l’Economia Social i Solidària.
El recull d’experiències municipals neix amb la vocació de poder ser actualitzat a mesura que es detectin polítiques públiques que adoptin una mirada transformadora. Com s’anuncia al nou apartat web: “En les pràctiques de l’economia social i solidària allò social no queda subordinat a allò econòmic, sinó que ambdues esferes, l’econòmica i la social, són totalment interdependents en el desenvolupament de la vida. L’adopció d’aquesta perspectiva de l’ESS en les polítiques públiques municipals es manifesta en una sèrie de projectes impulsats per diferents departaments de l’Ajuntament de Sabadell, amb una mirada transversal i transformadora.”
Algunes iniciatives destacades
Així doncs, es destaquen d’entre les iniciatives recollides l’Oficina d’Entitats i Voluntariat del Servei de Democràcia Deliberativa i Intervenció Comunitària, que respon a la necessitat de donar una atenció més personalitzada i integral a les entitats de la ciutat i a les persones voluntàries; el Mercat de Pagesos, que dinamitza Mercats, de Comerç i Consum, i que dota als pagesos de la zona d’un espai de comercialització directa alhora que s’ofereix a la ciutadania una oferta d’alimentació saludable; o la campanya de Comerç Just, dinamitzada des de Cooperació i Solidaritat, amb la publicació d’una Guia i elements comunicatius orientats a un públic jove.
En una esfera més concreta, es detallen també els projectes del Programa d’ESS com el suport a la Plataforma Vàlua, d’entitats del Tercer Sector de Sabadell, el rellançament del Mapa de Consum Responsable o la participació com a ens impulsor de l’Ateneu Cooperatiu del Vallès Occidental en els seus inicis.
Podeu consultar el nou apartat a: ENLLAÇ GRAN “EXPERIÈNCIES MUNICIPALS ESS”.