El teixit sabadellenc, present al Recull d’Iniciatives Socials i Transformadores
El teixit sabadellenc molt present al Recull d’Iniciatives Socials i Transformadores al Vallès Occidental
El passat dijous 15 d’abril la Xarxa d’Innovació Social del Consell Comarcal del Vallès Occidental va organitzar la Webinar “Iniciatives Socials i Transformadores al Vallès Occidental”, on es va presentar un recull que aglutina 72 iniciatives innovadores de la comarca.
El Tercer Sector Social de Sabadell és molt present al recull. Les entitats de la Plataforma Vàlua Actuavallès, Andi, Atendis, Avan, Cerma, Emaús, CIPO, Main, i l’SCAI han estat recollides, així com la mateixa Plataforma Vàlua com una eina de treball en xarxa innovador, amb projectes com el Kilòmetre Solidari.
Del teixit de l’Economia Social i Solidària de Sabadell, han estat recollides les iniciatives del Teler Cooperatiu (Xarxa d’Economia Solidària Local), Chapter#2, el Teixit de la Terra, el Grup Local de Fiare Banca Ètica, Psicoop, Som Confort Solar, Tracta’m Cooperativa, Transports Urbans Sabadell, l’Estruch, o la iniciativa de la Translaboral, coordinada per l’Ateneu Cooperatiu i Intermediació Laboral de Promoció Econòmica.
Pel que fa a projectes de l’ens local, s’ha recollit Sabadell Cultura. I del Programa d’Economia Social i Solidària s’ha volgut destacar, a més de la dinamització del Kilòmetre Solidari de Vàlua, el projecte de la Cooperativa de Joves impulsat els anys 2018 i 2019.
L’acte de presentació el va obrir Xavier Garcés, Conseller Comarcal de Desenvolupament Econòmica Local, agraint la participació de les entitats del territori. El va seguir el tècnic coordinador Oriol Mestre, que va emmarcar el concepte d’iniciativa social del recull. S’han recollit iniciatives que donen resposta a necessitats socials, ambientals i econòmiques i formes d’organització amb valor afegit en termes de participació, col·laboració i responsabilitat social, així com experiències adreçades a col·lectius en risc o d’especial incidència al territori.
Economia per la vida
Després de la presentació del recull d’iniciatives es va donar pas a la ponència de Guillem Llorens, President de la Confederació de Cooperatives de Catalunya, titulada “Canvis i transformació social i econòmica en temps de crisi econòmica, social i sanitària”.
Llorens va situar el moment de l’ESS, per introduir dos projectes liderats des de les diverses famílies de l’ESS agrupades a l’Associació Economia Social de Catalunya (AESCAT): el Pacte per la Vida i el projecte de bases de la Llei de l’Economia Social i Solidària de Catalunya. El Pacte per la Vida, és un manifest presentat arrel de les conseqüències socioeconòmiques de la crisi sanitària, que busca treballar per construir nous models productius i reproductius, en base a l’economia transformadora. En base a tres eixos, Democràcia Econòmica / Salut Col·lectiva / Transició Ecosocial, el Manifest apel·la tant al teixit de l’ESS, com al sindicalisme, els moviments socials i a les administracions públiques.
Seguidament, Llorens va presentar el procés en marxa de Llei catalana de l’economia social i solidària, contemplada al Pla de Govern de la Generalitat de Catalunya. El procés ha estat participat i ha aglutinat les diferents famílies de l’ESS. Del procés Llorens destacava: "Aquesta manera especial de relacionar-nos, l'associacionisme, s'ha de fer palès a l'economia."
Tot seguit, es va generar un breu debat entre les persones assistents, sobre les diverses formes i criteris que han de regir la consideració de ser o no una iniciativa d’economia social i solidària. Llorens va considerar: "No volem que l'ESS sigui un espai restrictiu, creiem que els nostres valors els comparteixen moltes PIMES a Catalunya".
Enllaços d’interès