La Plataforma Vàlua a les jornades de bones pràctiques d’igualtat
El 24 i el 25 de març Sabadell va acollir unes Jornades de Bones Pràctiques en el marc dels Plans d’Igualtat a les empreses i entitats socials de Sabadell. Vàlua va estar present a es dues jornades, que van adoptar un format híbrid que combinava la presencialitat de l’acte a la Cambra de Comerç amb la virtualitat d’algunes ponents i assistents. Ambdues jornades van comptar amb la benvinguda de les tinentes d’alcaldessa de l’Àrea de Desenvolupament Econòmic i Impuls Administratiu, Montserrat González, i de l’Àrea de Feminisme, Benestar Animal i Participació, Marta Morell.
La tarda del 24 de març la jornada va començar amb la intervenció de la Sra. Laia López Chicote, tècnica de l’àrea d’Igualtat d’Oportunitats de la Direcció General d’Igualtat de la Generalitat de Catalunya, que va presentar les eines de que disposa la Generalitat per a l’elaboració de Plans d’igualtat.
Tot seguit, es va procedir a la presentació de bones pràctiques: Àngels Secanella, directora general de l’empresa NAGUAL ALIMENTACIÓN, SL, i Isabel Zapata, secretària de Dones i Salut de CCOO, van precedir a la Marta Obdulia, gerent de la Fundació ECOM, que va intervenir en representació de la plataforma Vàlua
Un model centrat en la persona
La gerent d'ECOM, va donar a conèixer la guia elaborada des de l'entitat per fer processos de selecció inclusius i procurar la igualtat d'oportunitats. Aquesta guia destaca que els processos de selecció inclusius han de tenir en compte la interseccionalitat de les múltiples discriminacions que poden patir les persones, sigui per raó de gènere, discapacitat, racialització, etc. Marta Obdúlia va explicar que la guia d'ECOM té "l'objectiu de trencar estereotips i que hi hagi igualtat d'oportunitats", ja que pretén fer extensiu el model d'atenció centrada en la persona més enllà de la prestació dels serveis.
"No podem parlar de model centrat en la persona, si no parlem d'un model centrat en la persona que forma part del mateix equip", va subratllar Obdulia durant la presentació, i va afegir que la missió de l'organització també s'ha de reflectir en la gestió de l'entitat i en els processos de selecció, com s'ha anat fent a ECOM.
Qui sosté la vida i té cura de les persones
En la segona jornada de bones pràctiques, la Plataforma Vàlua va tenir protagonisme a la taula de benvinguda, en que el president de l’Associació Êthos i representant anual de Vàlua, Joan Brunet i Mauri, va intervenir juntament amb les tinentes d’alcaldessa Montserrat González i Marta Morell.
Brunet va voler compartir un seguit de dades de la última Memòria de la Plataforma del tercer sector local: de les prop de 22.500 persones usuàries el 56% són dones; de les més d’11.000 persones sòcies, el 59% són dones; de les més de 1.600 persones voluntàries, el 65% són dones; i de les més de 700 persones treballadores, el72% són dones.
I de les dades expressades, en va voler extreure dues conclusions: en primer lloc va destacar “que la desigualtat estructural té encara, a dia d’avui, més impacte sobre les dones.” D’alta banda, “que dels percentatges de sòcies, voluntàries i treballadores, ens queda una altra cosa clara: qui sosté la vida i té cura de les persones són les dones”.
La jornada va continuar amb les intervencions d’Àlex Lovaco, subdirector de Programes per a la Formació del Consorci per a la Formació Contínua de Catalunya, que va presentar recursos per a la formació de les empreses en termes d’igualtat. Va explicar, que en termes generals, el 62% de les persones en actiu que es formen via el consorci són dones. També va explicar que la formació disponible de 20 hores per a la creació de plans d’igualtat va tenir en la última edició 502 inscrites.
Plans d’igualtat al sector sanitari sabadellenc
Pilar Medel, agent d’igualtat i coordinació tècnica de Recursos Humans del Consorci Corporació Sanitària Parc Taulí, va començar reforçant la idea que les cures de la societat van a càrrec de les dones: al Parc Taulí el 77% de les més de 4.000 treballadores son dones. Va explicar que encara que la majoria siguin dones, és necessari tenir plans d’igualtat perquè “vivim en una societat i cultura heteropatriarcals”.
Els plans d’igualtat “no son l’objectiu, sinó l’eina”. Des del Parc Taulí estan treballant a dia d’avui amb l’elaboració del tercer Pla d’Igualtat, de forma participada. Es treballaran 26 accions en diferents àmbits: selecció de personal, comunicació no sexista, formació, mesures conciliació, representació paritària de dones i homes a direcció, auditoria salarial, protocol de prevenció i abordatge de l’assetjament sexual i criteris d’igualtat en els procediments de contractació pública.
Horitzons dels sectors masculinitzats
Al final de la jornada es va comptar amb l’Agustí López, director de recursos humans de l’empresa Moventia, que va explicar mesures impulsades des de l’empresa d’un sector masculinitzat per apropar la dona a la sortida laboral de la conducció d’autobusos.
En la mateixa línia, Estela Sánchez, directora general de l’empresa DICOMOL, SL, va parlar del sector del metall i les iniciatives per apropar i encoratjar les dones a explorar el mercat laboral d’un sector tradicionalment ocupat per homes.
La jornada es va tancar amb l’agraïment a les persones assistents.
Fonts per a l’elaboració de l’article i consulta de la lectora: