Celebrats els tribunals de la 4a edició del Postgrau d'ESS de l'Autònoma
La formació en ESS, clau per a un desenvolupament econòmic més sostenible
El passat dimecres 14 de juny vam formar part dels Tribunals avaluadors dels Treballs Finals de Postgrau de la 4a edició del Postgrau en Economia Social i Solidària: Desenvolupament Local, Cooperativisme i Transformació Social, de la UAB, en el marc de la col·laboració de l’Ajuntament de Sabadell amb la Universitat Autònoma de Barcelona i el teixit associatiu (Teler Cooperatiu), que va culminar l’any 2017 amb la creació d’aquest Postgrau.
A la present edició s’han presentat 16 treballs amb propostes concretes referides a activitats econòmiques tan diverses com l’educació, les finances, la comunicació, la cultura, la producció agrària, la logística, el tèxtil o la construcció, entre d’altres, abordades des de la perspectiva de l’ESS. Així, s’han presentat propostes concretes entorn a la ciclo-logística cooperativa, a l’anàlisi del model agroecològic des de l’ESS, a l’habitatge cooperatiu en cessió d’ús, a l’emprenedoria col·lectiva, a les finances ètiques i els fons cooperatius. També propostes de revisió del currículum escolar amb una mirada ecosocial, aportacions a les actuals eines de mapeig i mesura de l’ESS, i eines de mesura de la qualitat democràtica de les organitzacions.
La majoria dels treballs presentats es podran consultar en breu al Repositori de treballs del Postgrau d’ESS de la UAB, on també és possible consultar els treballs de les tres edicions anteriors.
L’Economia Social i Solidària, cada vegada més present a la Universitat
Que l’Economia Social i Solidària estigui present a les universitats és una clara mostra de la tendència a l’alta d’un model econòmic que presenta alternatives sostenibles, en termes socials i ambientals, a l’actual model econòmic mercantil. L’oferta d’estudis universitaris i post universitaris relacionats amb l’ESS s’han anat incrementant en els darrers cinc anys, i actualment qui es vulgui formar a la universitat en matèria d’ESS compta amb vàries opcions de postgraus:
- El Postgrau d’Economia Social i Solidària de la UAB, un dels pioners, que es cursa al Campus d’Economia i Empresa de Sabadell. La seva 5a edició es durà a terme entre el novembre del 2021 a juny del 2022, i s’estructura en 3 mòduls formatius amb un valor de 30 cèdits ECTS. La matrícula ja és oberta.
- El Postgrau d’Economia Social i Solidària –Estudis Europeus, impulsat per la Xarxa d’Economia Solidària de Catalunya, està coordinat per la cooperativa la Ciutat Invisible i compta amb reconeixement acadèmic de la Universitat Pompeu Fabra –Barcelona School of Management. Es cursa d’octubre a juny i també s’estructura en 3 mòduls. Actualment ha finalitzat la seva 5a edició.
- El Postgrau en Gestió de Cooperatives i empreses d’economia social del TecnoCampus Mataró –Maresme, un títol propi de la Universitat Pompeu Fabra de 30 ECTS i 300 hores de durada, que començarà la seva propera edició el febrer del 2022.
Així mateix, diferents universitats ofereixen assignatures, webinars i cursos d’especialització específics en matèria d’ESS, gestió de cooperatives, o emprenedoria i finances socials (Universitat de Lleida, Universitat Rovira Virgili de Tarragona, Universitat Internacional de Catalunya, Universitat de Barcelona). Tot aquest interès des de l’àmbit acadèmic universitari per l’ESS ha posat de manifest la importància de fer recerca en la matèria i posar-la a disposició dels especialistes, de cara a fer créixer el corpus teòric del cooperativisme i l’ESS a casa nostra.
I és per posar en valor la recerca universitària en la matèria, que la Fundació Roca i Galès organitza des de fa cinc edicions els Premis Economia Social, finançats pel Programa d’Economia Social del Departament d’Empresa de la Generalitat de Catalunya, per tal de reconèixer i difondre els millors treballs de fi de grau, de màster o de postgrau sobre l’economia social, cooperativa i del tercer sector.
La presència de l’ESS a tots els nivells educatius, clau per a contribuir a una societat més justa i sostenible
Però no només a l’àmbit universitari l’ESS és cada vegada més present i necessària. Des de fa anys les diferents administracions impulsen accions formatives i eines dirigides tant a l’alumnat de primària, ESO, batxillerat i cicles formatius, com al cos docent. Accions formatives tan variades i innovadores com l’eina digital VilaESScoop del Grup de Treball d’educació de la Xarxa d’Ateneus Cooperatius, un joc digital dirigit a alumnes d’ESO, Batxillerat i Cicles Formatius, en format escaperoom.
També n’és un exemple el AlumnesCoop, la federació de cooperatives d’alumnes creades a diferents centres educatius de Catalunya en el marc del programa Economia Social (antic Aracoop) del Departament d’Empresa i Treball de la Generalitat de Catalunya. Un projecte impulsat per EscolesCoop (la Federació de Cooperatives d’Ensenyament de Catalunya) i la Confederació de Cooperatives de Catalunya, que any a any contribueix a crear cooperatives als centres educatius. És el cas de la cooperativa Flexagraf, la cooperativa escolar creada l’any 2019 per un PFI de l’escola d’educació especial Xalest de Sabadell.
I un darrer exemple, és el projecte CUEME /Cultura Emprenedora a l’escola impulsat per la Diputació de Barcelona per fomentar la cultura emprenedora en el cicle superior d’educació primària, mitjançant la creació i gestió d’una cooperativa escolar. L’Ajuntament de Sabadell, mitjançant l’Oficina d’Atenció a l’Empresa i l’Autònom/a de Sabadell, participa en aquest programa des del 2013, i gràcies a aquesta col·laboració el curs 2020-21 72 els alumnes de 6è de primària de les escoles Can Deu i Cifuentes han arribat a formar 4 cooperatives.
Per saber-ne més:
- Twitter Flexagraf Sabadell
- Educacoop. Ateneu Cooperatiu del Vallès Occidental
- Federació de Cooperatives d’Ensenyament de Catalunya
- Programa Economia Social. Cooperatives d’Alumnes
- XMESS. Relacions amb l’ecosistema català de l’ESS. Educació
Aquesta acció està subvencionada pel Servei Públic d’Ocupació de Catalunya i l’FSE en el marc dels Programes de suport al desenvolupament local.