Persones en atur adeqüen l’hort de 4.000m2 a Ribatallada amb el programa Treball als Barris
Participants en el programa Treball als Barris estan adequant l’hort Font dels Plàtans de 4.000 m2 al costat de Ribatallada al Ripoll. En concret, 10 persones estan posant a la pràctica els coneixements adquirits en horticultura ecològica.
El grup ha rebut la formació d’aquest ofici entre febrer i març i des d’abril disposen d’un contracte laboral de set mesos de l’empresa municipal Promoció Econòmica de Sabadell S.L.
Treball als Barris és un projecte subvencionat pel Servei Públic d’Ocupació de la Generalitat de Catalunya que inclou diferents serveis adreçats al veïnat dels barris de la zona Ripoll (Can Puiggener, Torre-romeu, Poblenou i Can Roqueta) i de la zona Sud (Creu de Barberà, Les Termes, Espronceda i Campoamor). En el marc d’aquest projecte es forma i contracta persones en atur d’aquests barris per part de l’administració. Majoritàriament els contractes tenen una durada de sis mesos. En conjunt aquests programes de formació i treball de Treball als Barris permeten aquest 2021 la contractació de 125 persones. En aquests moments, ja s’han tancat els processos de selecció d’aquests programes.
En el cas del grup d’horticultura significa el seu primer contacte amb aquesta especialitat ja que tenien experiència laboral però en d’altres àmbits com construcció, neteja, manteniments, restauració. La mitjana d’edat del grup és de 43 anys.
Actualment els treballs que es fan en aquest espai de l’hort Font dels Plàtans són preparació del terreny, plantació, manteniment dels conreus i de l’hivernacle, tasques de reg i fabricació de compost natural a banda de la recollida de la collita per repartir-la a Creu Roja Sabadell per seu aprofitament en el seu rebost.
Centre de Formació en oficis mediambientals
Per formar més professionals en aquest àmbit de l’horticultura, l’Ajuntament ha presentat una proposta per rehabilitar de manera integral el Castell de Can Feu i convertir-lo en un centre de formació en oficis mediambientals, adreçat a persones aturades o amb dificultats per accedir al mercat laboral. Com indica l’alcaldessa de Sabadell, Marta Farrés “volem portar-hi a terme un projecte de formació molt potent i recuperar la zona d’horta, els jardins romàntics i el bosc de Can Feu i d’aquesta manera allargar el Parc Agrari.
Per al projecte, que inclouria la recuperació del castell, el terreny de l’entorn i els jardins romàntics que havien envoltat l’edifici i part del bosc, es demanaran fons europeus. De fet, la proposta del Castell de Can Feu serà un dels projectes que Sabadell presentarà als Next Generation, destinats a la reconstrucció dels diferents països de la Unió Europea després de la COVID-19.
D’aquesta manera, es recuperaria un element patrimonial emblemàtic de Sabadell en un moment especialment complicat i marcat pels efectes econòmics i socials de la pandèmia. I vinculant al mateix temps el seu ús a un dels sectors emergents i que coincideixen amb els Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS), potenciant alhora l’economia verda i circular.