60 entitats reivindiquen el potencial de les administracions locals en la millora de l’ocupació i la competitivitat
Representants tècnics de la Xarxa de Serveis Locals d'Ocupació i Desenvolupament Local de Catalunya, amb un abast de 4,5 milions de persones, han celebrat la 2a assemblea a Fira Sabadell.
La II Assemblea de la Xarxa de Serveis Locals d'Ocupació i Desenvolupament Local de Catalunya s’ha celebrat aquests dies a Sabadell. Un total de 46 responsables tècnics s’han trobat a la Fira Sabadell per alçar la veu i reivindicar el rol de les administracions locals en la millora de l’ocupació i la competitivitat del conjunt de Catalunya. També hi ha participat com a convidada l’associació professional Garapen, que aglutina les agències de desenvolupament constituïdes per les institucions locals del País Basc.
La Xarxa compta amb una participació tècnica d’ajuntaments, consells comarcals, consorcis i agències de Desenvolupament Local, que ja arriba gairebé a una seixantena d’entitats. En conjunt representen més 4,5 milions de persones, un 58,8% de la població de tot Catalunya, inclosa l’àrea metropolitana, les comarques gironines, el Camp de Tarragona, les Terres de l’Ebre, Ponent, les comarques centrals, l’Alt Pirineu i Aran i el Penedès.
Personal tècnic de Ajuntament de Sabadell forma part del grup motor d’aquesta xarxa que es va constituir fa un any a partir de l’adhesió a un manifest. S’hi expressa com a objectiu principal de la xarxa fomentar el reconeixement del paper clau de les entitats locals atesa la seva trajectòria, proximitat a les persones i les empreses, coneixement de la realitat i representativitat democràtica. Altres objectius són impulsar el debat i reflexió sobre les polítiques d’ocupació i desenvolupament local, que permeti formular alternatives sobre les mateixes i contribuir a la construcció d’agendes de polítiques públiques.
En aquest sentit, la Xarxa ha promogut l’activació de la comissió d’ocupació de la Federació de Municipis de Catalunya per tenir més força en el Consell de Direcció del Servei Públic d’Ocupació de Catalunya. També ha fet que es posposi l’Acord Marc per al desenvolupament de les Estratègies Territorials, promogut per la Generalitat, amb l’objectiu de que la veu dels ens locals sigui tinguda en compte.
Durant l’Assemblea, la tinenta d’alcaldessa d’Impuls Administratiu i Desenvolupament Local, Montse González, ha manifestat que “davant les Polítiques Actives d’Ocupació que impulsa el SOC, cal recordar a la Generalitat que des dels anys 1980 les administracions locals destinen recursos humans, infraestructura i pressupost municipal i acumulen coneixement del territori, talent i expertesa. Per això, per donar respostes eficients, cal que les propostes de la Generalitat s’ajustin a les necessitats de cada territori; que els actors locals puguem definir les polítiques que volem portar a terme, i que el SOC s’encarregui d‘incloure-les en el marc dels serveis i programes del Pla de Desenvolupament de Polítiques d’Ocupació”.
Adhesió a la xarxa
L’adhesió a la xarxa està oberta per tot el personal tècnic responsable dels diferents serveis locals d’Ocupació i Desenvolupament de Catalunya que tingui interès a formar part d’aquest òrgan.